Skip to content

cocugum-yemek-yemiyorÇocuklarda Yeme Sorunları

Çocuğunuza yemek yedirmek için herşeyi denemiş olmalısınız; ödül, ceza, pazarlık… Fakat genellikle bu çabanız başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Bu konuda yalnız değilsiniz. Pek çok ebeveynin baş etmekte zorlandığı bir durumla karşı karşıyasınız. Peki çocuğunuza yemek yedirmek neden bu kadar zor? Yemek yemeyen çocuğunuza nasıl yaklaşmanız gerekir? Bu konuda ne zaman endişelenmelisiniz?

Özellikle 12-18 aylık bebekler yemek konusunda seçici olmaya başlarlar. Yeni tatlar deneme konusunda pek de açık fikirli değillerdir. Bu durumun yürümeye başladığı döneme denk gelmesi pek de şaşırtıcı değildir. Evrimsel açıdan bakıldığında, yürümeye ve yeni keşifler yapmaya hazır olan çocuğun tehlikeli sayılabilecek maddeleri yemesini engellediği düşünülebilir. Buna ek olarak, yeni şeyler keşfetmenin heyecanıyla, standart bir yemek masasında, yemek bitene kadar oturmak onun için oldukça zordur.

Neyse ki çocuğunuz acıktığı zamanların farkına varma konusunda hiç de kötü değildir. O yüzden, çocuğunuzun yemek yemesi konusunda günlük takibinden ziyade genel takibini yapmanız sizi rahatlatacaktır.

Yemek Yemeyen Çocuğuma Nasıl Yaklaşmalıyım?

  • Yemek yemesi için onu zorlamayın. Siz zorladıkça direnç gösterecek ve uzun vadede bu direnci devam edecektir. Acıktığında yemeye hazır olacağını unutmayın.
  • Çocuğunuzun bağımsızlaşma çabasını da göz önünde bulundurarak, yemek ile ilgili her konuda ona seçenek sunabilirsiniz:

“Bugün yeşil tabağında mı yemek istersin yoksa mavi tabağında mı?”

“Çatal mı istersin kaşık mı?”

“Önce ıspanaktan mı başlamak istersin pilavdan mı?

  • Gerginliği azaltmak için yemek zamanını oyun haline getirebilirsiniz:

“Küçük bezelyeler dışarıda çok üşümüş ve artık mağaralarına girmek istiyormuş..”

  • Çocuğunuzun öncelikle sizi örnek aldığını unutmayın, bu konuda ona iyi bir rol model olabilirsiniz.

Ne zaman destek almalıyım?

  • Çocuğunuzda kilo kaybı varsa,
  • Yemeği reddetmesine neden olan herhangi bir fiziksel neden yoksa (mide problemleri, kabızlık vb.),
  • Tüm yemek gruplarını yemeyi reddediyorsa (protein, karbonhidrat vb.),
  • Sevmediği yemekle karşılaştığında aşırı tepki gösteriyorsa (bağırmak, yemeği fırlatmak vb.),
  • Yemek yenilmesi gereken sosyal ortamlarda huzursuzluk yaşıyorsa, uzman desteği almayı düşünmenin vakti gelmiş demektir.

Çocuğunuz yeme sorunları yaşıyorsa bizimle İzmir pedagog sayfamız üzerinden iletişim kurabilir, İzmir dışı başvurular için online terapi ile destek alabilirsiniz.