Skip to content

sosyal-fobiSosyal fobi Nedir?

Sosyal fobi, kişinin insanlar tarafından toplumsal ortamlarda negatif değerlendirileceği konusunda belirgin ve sürekli endişeye sahip olduğu bir kaygı bozukluğudur. Kişiler başkalarıyla etkileşimde bulunmalarını gerektiren ya da bir eylemi başkalarının yanında yerine getirmeleri gereken durumlardan çekinirler bu yüzden bunlardan olabildiğince kaçınmaya çalışırlar. Başkalarının kendileriyle ilgili eksik, yanlış ya da aptal gibi tanımlamalarda bulunacaklarına kendilerini inandırırlar.

Vücutlarının ya da seslerinin titrediğinin farkına varılacağıyla ilgili kaygılarından ötürü toplum önünde konuşmaktan korkabilirler ya da düzgün bir biçimde konuşamıyor gibi görünmekten korktukları için başkalarıyla karşılıklı konuşurken çok yoğun şekilde endişelenebilirler. Diğer insanların ellerinin sallandığını görmesinden rahatsız olacaklarından korktukları için başkalarının yanında yemekten, içmekten ya da başka bir aktiviteyi işlemekten kaygı duyarlar.    

Sosyal fobi kişinin günlük yaşamını, ilişkilerini ve ilişkilerini önemli ölçüde bozabildiğinden tedavi ile ilgili adımların doğru planlanması ve sürdürülmesi çok önemlidir.

Sosyal Fobi Belirtileri

Sosyal fobinin başlıca belirtileri; terleme, kızarma, nefes alışverişinin hızlanması,  gergin bir halin oluşması, kişinin kendisiyle ilgili zayıf, güçsüz, yetersizlik düşüncelerine sahip olmasıdır. Bu belirtiler sıklıkla kişinin sosyal ortamlara girmekten kaçınması, içinde bulunduğu ortamları terk etmesi, insanlarla göz göze gelmekten kaçınması veya iletişim kurmaması gibi durumlara sebep olabilmektedir.

      Sosyal Fobi Nedenleri

Sosyal fobi birçok farklı nedenle ilişkili olabilmektedir. Genetik faktörlerle birlikte, kişinin utangaç bir mizaca sahip olması, baskıcı veya aşırı kuralcı anne baba tutumları, aşırı koruyucu aile ortamı, çocukluk veya ergenlik döneminde maruz kalınan zorbalıklar veya sosyal ilişkilerle ilgili travmatik deneyimler sosyal fobinin oluşumuna zemin hazırlayabilmektedir.

Sosyal Fobi Tedavisi ve Psikoterapi

Sosyal fobi tedavisinde ilaç ve psikoterapi etkili sonuçlar verebilmektedir. Bu yöntemler birlikte veya ayrı tercih edilebilir. Psikoterapi sosyal fobi tedavisinde kişinin sosyal ilişkiler ve kendisiyle ilişkili düşünce ve inançları üzerine odaklanarak bilişsel ve davranışçı müdahalelerle sosyal ortamlara ilişkin yaşadığı kaygı seviyesini düşürmeyi hedeflemektedir.

Yapılan araştırmalar terapinin sosyal fobi belirtilerinin şiddetinde azalmalara ve kalıcı iyileşmelere imkan sağladığını göstermiştir.

Sosyal fobiyle ilgili belirtilerin sıklık ve şiddetine ilişkin değerlendirme yapmak için sosyal fobi testini kullanabilirsiniz.

Sosyal kaygı ile ilgili desteğe ihtiyaç duyuyorsanız psikologlarımızdan İzmir’de yüz yüze terapi ile İzmir dışındaysanız online terapi ile destek alabilirsiniz.